Talare

Vi är i full gång att skapa programmet inför nästa år. Tills vi kan presentera talarna för 2019 får du gärna läsa om förra årets spännande tema och talare. Håll dig uppdaterad!

Tema för 2018


Årets tema är högpresterande team och hur du utvecklar ett tryggt samarbetsklimat där alla aktivt och efter bästa förmåga bidrar till det gemensamma syftet. Rädslan att framstå som dumma eller bli hånade för våra tillkortakommanden får oss att hålla tillbaka. Vårt engagemang, vad vi kan och står för stängs inne, vi försöker se bra ut istället för att göra det vi vet att vi borde. Konsekvensen är en känsla av att vi aldrig riktigt möts, att kommunikation och samarbete brister och att resultaten inte blir vad de skulle kunna bli. På Riksforum 2018 får du verktyg att skapa en orädd organisation sprudlande av lärande, innovation och tillväxt!  

Amy Edmondson - Huvudtalare

Harvard Business School
Professor of Leadership and Management

Årets huvudtalare, Amy Edmondson, är ett av toppnamnen på 2017 års prestigefyllda lista ”Top 50 Thinkers” och en världspionjär inom ledarskap och grupputveckling. Hon är dessutom professor på ett av världens främsta universitet, Harvard University!

Amy har titeln Professor of Leadership and Management på Harvard Business School och arbetar framförallt med att studera hur människors sätt att interagera påverkar organisationers resultat. Amy har fått en lång rad erkännanden de senaste åren då hon bland annat varit med på Thinkers50 globala ranking fyra gånger i rad och förra året fick ”The Talent Award”.

   

Amy_Teaching_2018

Kirsti Gjellan

Sobi (Swedish Orphan Biovitrum)
S
enior Vice President Biologics Development and Supply

Med tillit som grundpelare har Kirsti skapat förutsättningar för en sammansvetsad organisation där medarbetarna fortsätter att utveckla sitt personliga ledarskap under parollen ”det självklara ledarskapet”. Hennes ledarskap och förmåga att nydana har bl.a. uppmärksammats genom utmärkelserna Årets förändringsprojekt och Årets läkemedelsprofil.

 

Kirsti_Gjellan_MED LOGO

Johan Eriksson

Entreprenör, Investerare, Författare och Head of Specialists på Google

Johan är idag entreprenör, investerare, författare och Head of Specialists på Google där han leder alla specialister inom digitalisering, från automation till analys. Johan bidrar men tankar kring makrotrender och att bli extremt konkret med mängder av exempel och verktyg som känns både knivskarpa och inspirerande. Man lämnas med en känsla av att vilja köra igång direkt med det Johan talar om, och verktygen som gör det möjligt.

Läs mer om Johans tankar inför Riksforum här

Johan Ericsson Google

Pär Forsell

Toyota Material Handling
Senior Manager, Toyota Lean Academy 

Under sina 13 år på Toyota har Pär utvecklat en djup förståelse för Toyotas filosofi och förbättringsprinciper. Han har stöttat implementeringen av Toyotas världskända produktionssystem i Europa och ansvarar idag för Toyota Lean Academy (TLA) som erbjuder möjligheten att lära sig lean från källan. TLA stärker kontinuerligt Toyotas interna förbättringskompetens och bidrar på så vis till förbättringsarbetet i verksamhetens egna fabriker och försäljningsnätverk. Pär har studerat industriell organisation och logistik vid Jönköpings universitet och spenderar merparten av sin tid utanför arbetet med familjen eller i längdskidspåret.

Toyota test

Sarah Scheller

Raoul Wallenberg Academy
Generalsekreterare

Sarah Scheller är utbildad ekonom och nyligen utsedd till en av Sveriges framtida kvinnliga ledare. Sarah är generalsekreterare på stiftelsen Raoul Wallenberg Academy och leder genom ”teal”, ett typ av ledarskap som handlar om självledarskap, mening och transparens där varje medarbetare är sin egen chef.

Raoul Wallenberg Academy är en stiftelse som i Raoul Wallenbergs anda ger gymnasieungdomar utbildning i ledarskap. De stärker unga förebilder att med civilkurage och handlingskraft skydda våra mänskliga rättigheter. Målet är att åstadkomma en medmänsklig förändring genom att påminna om Raoul Wallenberg och hans gärning.

 

Pressbild Sarah Scheller. Foto Julia Jane Persson (1) LITEN_MED_LOGO

Greg Seymour

LKI
VD

Greg Seymours passion är att få grupper av människor att förstå och arbeta mot ett gemensamt mål. Som VD ser han sig själv som en medlem i gruppen som kan bidra med ledarskap vid behov och han stärker laget genom att etablera samförstånd i en tillitsfull miljö. Greg är ödmjuk, lättillgänglig samt en god lyssnare och kommunikatör som lever sin övertygelse om att hållbara resultat är konsekvensen av ett mänskilgt ledarskap där individen, gruppen och klimatet ständigt utvecklas.

Greg Seymour MED LOGO

Anders Wikström

RISE Research Institutes of Sweden
Doktor Innovation och Design

Anders stora intresse är att få människor att växa och han försöker befinna sig i olika situationer där han hela tiden kan lära sig nya saker och bidra med sin kunskap. Som forskare har han grävt djupt för att förstå förutsättningar för innovation, det som vanligtvis kallas för innovationsklimat, och hur man kan mäta och analysera detta för att skapa värde för organisationer. Under de senaste 20 åren har han dessutom utvecklat egna metoder och verktyg för att bedriva design-inspirerade workshops och utvecklingsprocesser med en mängd olika inriktningar.

Anders Wikström MED LOGO

Rickard Nordström

Årets lärare 2017
Lärare

Rickard, alias Magister Nordström, är läraren som blivit rikskändis på sociala medier. 2017 vann han pris som årets lärare på Lärargalan i kategorin ”Nytänkande”. Magister Nordström är en inspirerande förebild för vår framtid med förmågan att skapa lust att lära. Med 15 år som lärare, 13 år som seniortränare i fotboll (UEFA Advanced Level) och chefspositioner från näringslivet i ryggen har Rickard en djup förståelse för gruppens inverkan på individens prestationer och lärande. Han brinner för sitt jobb och från scenen delar han sin passion och hur han genom social träning och relationsbyggande skapar trygghet och motivation i klassrummet. Magister Nordström är en exceptionell vardagsinspiratör som gör vår skola ännu bättre.

Läs mer om Rickards tankar inför Riksforum här

Rickard Nordström

Medhanie Gaim

Handelshögskolan vid Umeå universitet
Universitetslektor

Medhanie Gaim är universitetslektor vid Handelshögskolan vid Umeå universitet. Hans forskning, vilken delvis genomförts vid Stanford University, USA, fokuserar på paradoxer och hur organisationer och deras medlemmar hanterar motsägelsefulla behov. Medhanie har specialiserat sig på kreativa industrier och kulturer och hur de stimulerar artisteri, affärer, prestationer, estetik, passion och disciplin, samtidigt. Hans slutsatser, vilka publicerats i bland annat European Management Journal och Journal of Organization Design handlar om hur strukturer och processer kan främja kreativitet i en komplex och snabbföränderlig värld.

Medhanie Gaim_färg MED LOGO

Mikael Ekblad

Perstorp
VP Performance Excellence & Change Management

Efter 20 år på Perstorp, bl.a. som affärsenhetschef och chef för Operations, fick Mikael tillsammans med sitt nybildade team uppdraget att etablera ett tvärfunktionellt arbetssätt för ständiga förbättringar i hela bolaget. Mikael kommer att dela med sig av hur de skapat förutsättningar för medarbetarna att våga kliva utanför sin bekvämlighetszon när så krävs för att nå målen samt hur de tagit sig an utmaningen att bryta igenom tillitsbarriären och gå från ett toppstyrt ledarskap till en organisation där alla är engagerade i förbättringsarbetet.

Mikael Ekblad MED LOGO

Fredrik och Lotta

ICA Logistik
Fredrik Thapper, Chef verksamhetsstöd
Lotta Persson, Processutvecklare Logistikdrift

Senaste åren har de ca 1 100 medarbetarna på ICAs lager i Västerås förbättrat produktivitet, frisknärvaro och kvalitet och för det har de erhållit utmärkelser som ”Erkännande för Framgångsrik Verksamhetsutveckling 2017” av SIQ (Institutet för Kvalitetsutveckling). Motiveringen löd: ”Verksamheten har fokus på ständiga förbättringar genom att systematiskt uppmuntra, bjuda in och konsekvent skapa möjligheter för alla medarbetare att delta i förbättringsarbetet av verksamhetens processer. Helt enkelt tillåta de goda exemplen att svämma över. Därmed utvecklas en verksamhet som präglas av arbetsglädje, gemenskap och engagemang.” På Riksforum för Ständiga Förbättringar representeras denna verksamhet av Fredrik Thapper och Lotta Persson som delar med sig av en förbättringsresa som drivits under parollen ”Vi tar högervarvet!”

Fredrik och Frida MED LOGO

Emma Ruuth

Ericsson
Emma Ruuth, Head of IT Productivity and Collaboration

Emma Ruuth representerar framtidens ledarskap, ett ledarskap som sätter individen framför rollen, ett ledarskap som hjälper andra att hitta sitt eget ledarskap, ett ledarskap som stimulerar mångfald och kreativt samarbete. Emma har tidigare arbetat som Kvalitetschef på G4s samt Managementkonsult på Agree2 och är nu, som Head of IT Productivity and Collaboration på Ericsson, ansvarig för att leda verksamheten på digitaliseringsresan mot en mer effektiv arbetsmiljö. På Riksforum för ständiga förbättringar kommer Emma att dela med sig av fördelarna med att vara den som vet och kan minst i arbetsgruppen du leder, och de största utmaningarna.

Emma_logo

Fler talare presenteras löpande framöver